Hos triscore så är det medlemmarna som testar produkterna och skriver våra produkttester. Denna gång är det Henrik Selbo som testat Salmings löparskor.

I samband med detta så erbjuder därför Salming 20% rabatt på hela sitt sortiment till triscores medlemmar. Ni beställer via store.salming.com och anger koden triscoretest så får ni er rabatt.

 

Jag har fått möjligheten att testa ett par löparskor från Salming och ska här försöka summera mina intryck från drygt två veckors löptest. Skomodellen heter Speed och är en hyfsat lätt sko med låg drop där vikten ligger på 210g och en drop som ligger på 5mm. Priset är ca 1200 kronor i affärerna.

Jag har sedan länge sprungit i ganska väldämpade skor med hög drop då min löpteknik varit ganska ”tung” med ordentlig hälisättning och med onda knän som följd. Dämpningen har tagit bort en del av smärtan i knäna men hjälper som bekant inte mycket mot en dålig löpteknik. På senare år har jag testat andra skor med mindre drop men valt att behålla dämpningen. Det i kombination med bra stretch och fokus på en bättre löpteknik gör att smärtan idag är obefintlig. Favoritskorna innan jag fick skorna från Salming är ett par Saucony Guide 7 som har en drop på 8mm och som enligt tillverkaren väger 283g.

Första intrycket när jag öppnade skolådan var att dom kändes väldigt lätta och mjuka. Det är ett par snygga skor som sticker ut med sin pigga färgsättning och som är betydligt lättare än mina Saucony. I kartongen låg en liten broschyr/bruksanvisning som dels förklarade konceptet Natural Running som Salming trycker mycket på, men också en del vettigt om löpteknik och vikten av att springa in sina nya skor på rätt sätt. Det fanns också en hel del bra tips på deras hemsida med videos och steg-för-steg kring bra löpteknik och mycket kände jag igen från Team Snabbares löpkurser.

När jag snörde på skounnamedrna första gången så tyckte jag att dom kändes alldeles för mjuka och blev lite orolig för hur det skulle kännas. Den oron var helt obefogad visade det sig på första löprundan. Skon sitter riktigt bra och är lagom tajt över mellanfoten och har en rymlig tåbox. Enligt Salming så har skon tre lager på ovandelen där ett a
v lagren har till syfte att fördela trycket vid snörning så det går att knyta skon rätt hårt utan att trycket blir för stort på fotryggen. Skönt tycker jag som vill knyta hårt för att undvika glapp i hälen.

Löpkänslan var en helt ny upplevelse tycker jag. Jämfört med ett par väldämpade skor och dessa skor så har jag mer kontakt med underlaget och det märks även att dom är mycket lättare. Jag höll första rundan ganska kort (8km) vilket jag tror var ett smart drag. Dagen efter var jag lite öm i framfoten och vaderna ömmade något. Det gick snabbt över och för varje pass jag sprang med skorna så försvann ömheten, en vanesak helt enkelt. Jag har inte provat skorna på mina riktigt långa pass ännu men det kommer så småningom.

Gårdagens snabbdistans gick riktigt snabbt och jag hade lätt för att hålla igång ett bra löpsteg hela vägen. Det är faktiskt 73 gram skillnad mot mina tidigare skor och räknar man hur mycket vikt man ”sparar” på en milrunda så är det faktiskt en hel del. Skon sitter tajt utan att klämma eller glappa och kontakten med underlaget var en njutning. Sa jag att dom var snygga också? En ny favoritsko helt enkelt!

//Henrik

8 July 2014

3 Responses to “Test av Salming Speed runningskor – få 20% rabatt på Salmings sortiment!”

 1. Anders S

  Bra recension!
  Jag har också Guide 7 men är sugen på ett par Speed, hur är storleken på Speed i jämförelse med Guide 7 som jag upplever som ganska små? Har du samma storlek på dem?

  • Triscore

   Hej Anders,
   Kul att du gillade testet. Det gjorde Salmingshoes också som hörde av sig och var glada. På triscore är det medlemmarna som gör testen och inte vi så jag har faktiskt inte provat skorna, även sig fast jag är nyfiken och funderar på att använda rabatten. Använd mejlfunktionen under din profil och skicka meddelande till Henrik S som gjorde testet och fråga.

   Lycka till!

 2. Henrik Selbo

  Tack Anders! Jag upplever att storleken är normal på Salmings skor jämfört med Guide 7 som är något små i storlek. Hade kanske kunnat gå ner en halv storlek, men det är gränsfall.

Leave a Reply